Module 1: Ambiteuze coalities vormen

Samenwerking en partnerschappen in goede banen leiden, vraagt stielkennis. Over hoe je samen-werkingsprocessen ontwerpt en succesvol managet. Over hoe je stakeholders samenbrengt en verbindt rond eenzelfde doel. En over hoe je het netwerk organiseert. Dat vraagt van gangmakers van netwerken en samenwerkingsverbanden een cocreatieve mindset en dito vaardigheden .

Tijdens dit modulaire leertraject vergroot je je stielkennis rond samenwerken. De ervaren netwerkbegeleiders van Contutti delen hun expertise en leren je werken met handige tools.

In deze eerste module geven we je tools om een ambitieuze coalitie te vormen.

Voor wie?

Voor regisseurs, coördinatoren, regioverantwoordelijken, stafmedewerkers, projectverantwoordelijken, beleidsmedewerkers, wijkmanagers, … die netwerken en samenwerkingsverbanden aansturen. En die als gangmaker van netwerken een eigen stijl en aanpak willen ontwikkelen om tot duurzame samenwerkingsresultaten te komen.

Wat krijg je?

 • Drie interactieve trainingsdagen, gespreid over 8 weken. Zo heb je de ruimte om tussentijds het geleerde in de praktijk toe te passen.
 • Tools waarmee je het samenwerkingsproces met je partners op maat ontwerpt.
 • Een reader met denkkaders, modellen en handvaten voor samenwerking.
 • Een netwerk van andere gangmakers waarop je kan terugvallen.
 • BONUS: een waardebon voor 1,5 uur persoonlijke coaching door één van de trainers. Deze waardebon is 6 maanden geldig na het einde van module 1.

Elke deelnemer krijgt na afloop een certificaat van deelname aan de module..

Programma

Dag 1: Meerzijdige perspectieven verkennen


Complexe uitdagen vergen samenwerking tussen diverse actoren: overheden, bedrijven, verenigingen, burgers,… Elk ervaart en formuleert het vraagstuk op een eigen manier. Om een gedeeld beeld te bekomen, zetten we de omgevingsscan in.
Met deze tool verbind je de perspectieven van alle betrokkenen en breng je de complexiteit van een topic in beeld.

In deze dag

 • leer je concreet waarom complexe problemen gebaat zijn bij cocreatie en samenwerking
 • krijg je kaders en modellen rond samenwerking die je helpen reflecteren over je eigen samenwerkingsvraagstuk.
 • oefen je met de omgevingsscan: je stelt de kern van het vraagstuk scherp, brengt in kaart hoe dit wordt beleefd en legt de ambities ervoor samen.

Dag 2: Samenwerkingspartners verbinden rond een wervende ambitie


het gewenste resultaat op. Dan rijst de vraag of de juiste actoren op de gepaste manier rond de tafel zaten. Hoe betrokken zijn ze? Wat zijn hun verwachtingen en behoeften? Welke bijdrage willen ze leveren? Kan je actoren rond een wervende ambitie verbinden, dan heeft je samenwerkingsverband kans op slagen.

In deze dag

 • verken je met de Netwerkradar welke actoren een rol spelen bij je topic en hoe zij zich verhouden tot het vraagstuk en de andere actoren.
 • leer je onderzoeken wat nodig is om cohesie en beweging in je netwerk te brengen.
 • ervaar je hoe je met de Toekomstverbeelder verwachtingen, wensen, belangen en issues kan vertalen in gedeelde ambities voor je samenwerkingsvraagstuk.

Dag 3: Terugkomdag om te verdiepen en vooruit te blikken


De focus van deze dag ligt op ervaringsuitwisseling en verder oefenen om het geleerde nog sterker te integreren.

In deze dag

 • krijg je de geleerde tools verder in je vingers door ze toe te passen op de cases van de deelnemers.
 • reflecteer je op jouw valkuilen, succeservaringen en knelpunten in de praktijk en ontwikkel je zo je eigen begeleidingsstijl.
 • geef je elkaar tips en tricks om het geleerde te integreren in jouw praktijk.

“Het was de goede mix van praktische handvatten en theoretische achtergrond waaraan ik persoonlijk veel had. Het leertraject heeft ervoor gezorgd dat ik meer stilsta bij de processen en de groepsdynamiek in mijn netwerk.”

Sara Janssens, stad Sint-Niklaas

Trainers

Peter De Greef is gefascineerd door het potentieel van samenwerking tussen organisaties. In diverse sectoren bouwde hij jarenlang mee aan het succes van netwerken en samenwerkingsverbanden.
Vanuit zijn onderwijservaring focust hij op systematiek in het uitbouwen van netwerken.

Leen Van Lindt is in haar element als ze mensen kan verbinden over de grenzen van discplines en organisaties. Met een open, onderzoekende blik leert ze in netwerken gemeenschappelijkheid in doelen, ambities en acties te cocreëren.
In dit leertraject deelt ze gul haar rijke praktijkervaring.

Annick Vanhove vliegt complexe uitdagingen graag ‘al doende’ aan, via samenwerkingen waarbij inhoud en proces hand-in-hand gaan. Ze gelooft dat organisaties succesvol kunnen samen werken als elke partner vanuit een juiste rol een bijdrage levert. Hoe je daarvoor zorgt, leert ze aan in dit leertraject.

Praktisch

De training vindt plaats op:

 • vrijdag 22 september 2023
 • maandag 16 oktober 2023
 • vrijdag 17 november 2023

We werken van 9 tot 17 uur, met twee koffiepauzes en een lunchpauze.

Locatie:
Clemenspoort, Overwale 3 in Gent, op 5′ wandelen van station Gent-Sint-Pieters.

Aantal deelnemers:
We werken met een groep van minimum 5 en maximum 8 deelnemers. Wanneer de groep volzet is, word je op de wachtlijst gezet.

Investering

 • Investering 3-daagse leertraject : 1.175 euro, excl. btw.
 • Vroegboekkorting : – 125 euro bij inschrijving ten laatste op maandag 11 september 2023.
 • Inschrijven kan online via het formulier op onze site. Na inschrijving ontvang je een bevestigingsmail en een factuur.

Inschrijven kan online via het formulier op onze site. Na inschrijving ontvang je een bevestigingsmail en een factuur. Wil je een bestelbonnummer of mededeling op de factuur, geef dit dan aan bij je inschrijving.